Chokladdryck

Livsmedel, uppdaterad 4 oktober 2021

Dryck bestående av kakao, socker och mjölk, som serveras antingen varm eller kall. Den kan köpas färdigblandad, som till exempel Pucko, eller som ett pulver – då ofta kallat O’boy, oavsett om det rör sig om just detta märke.

Se upp för
Aromämnen är ständigt närvarande, vare sig det är pulver eller färdigblandad dryck. Vanillin, som är ett syntetiskt vaniljsmakämne, ingår i nästan alla produkter, vilket är mycket märkligt eftersom väl ingen skulle komma på tanken att blanda i vare sig vanilj eller vanillinsocker i sin hemgjorda choklad. Troligen beror det på att aromämnen är billigare än kakao, som oftast bara utgör mellan 15 och 20 procent av innehållet i produkterna.

Även dyra och exklusiva produkter innehåller ofta skräp i form av stabiliseringsmedel och aromämnen.

Leta efter
Chokladdryckspulver som inte innehåller konstgjorda aromer och tillsatser. Änglamark innehåller till exempel bara socker och kakao och Kung Markatta innehåller utöver dessa ingredienser även vaniljstång och potatisstärkelse.

Ekologiskt
Både Kung Markattas och Änglamarks pulver är ekologiska.

Tips
Hur svårt är det egentligen att själv blanda kakao och socker med mjölk? Ett tips för att slippa kakaoklumparna är att röra ut kakaon och sockret i lite varm mjölk först.

Exempel på Ä-märkta chokladdrycksprodukter:


Annons
Livsmedel A-ö