Mineralvatten

Livsmedel, uppdaterad 4 August 2021

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska.

I de vatten som kallas naturligt mineralvatten, får inget tillsättas, utöver kolsyra. Inget får heller avlägsnas, med undantag för direkt skadliga ämnen. De vatten som inte uppfyller dessa krav kallas istället för bordsvatten, även om det sällan skrivs ut på etiketten. I dessa är det fritt fram att använda vanligt renat kranvatten, berika det med mineralämnen och tillsätta aromämnen. Varifrån vattnet kommer behöver heller inte anges. Allt som är smaksatt är alltså bordsvatten; att det i dessa produkter dessutom kan förekomma naturliga mineralämnen förändrar inte saken.

Se upp för
Smartwater från Coca-cola-ägda Glacéau som utvaldes till en av finalisterna i Årets matbluff 2018 och är i motsats till vad namnet antyder varken ”smart” eller bättre än annat flaskvatten. Tillverkningsprocessen består av ångdestillering av vanligt källvatten för att ta bort naturligt förekommande mineraler. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg, en blandning av kalciumklorid, magnesiumklorid och kaliumvätekarbonat. Samtidigt är vattnet upp till sju gånger dyrare än vanligt flaskvatten.

Svenska motsvarigheter är heller inte mycket bättre. Loka naturell innehåller tillsatser av flera mineralämnen, vilket också framgår av innehållsförteckningen. Ändå marknadsför Loka sitt vatten som naturligt hälsosamt – ”från hälsokällan i Bergslagen”.

Snabbast växer dock floran av smaksatta vattenprodukter. Sällan kommer smaken från någon naturlig källa. Ramlösa har lanserat ett så kallat ”funktionsvatten” som utöver kolsyrat vatten mest innehåller en blandning av sötningskoncentrat, aromämne och färgämne. Vitaminer eller koffein har tillsats som ett sätt att få produkten att framstå mer hälsosam.

Tips
Skippa flaskvattnet helt! Tappa upp kranvatten i en vacker karaff och smaksätt – om du föredrar det – med några skivor citron, apelsin eller gurka.

Hemmabubbling av kranvatten är ständigt populärt. Har man en gammal Soda Stream från 70-talet på vinden, kan man damma av den, eller köpa en ny. Miljömässigt och ekonomiskt är det bättre än att transportera kranvatten någon annanstans ifrån.

Vill man istället driva med flaskvattenhysterin kan man hälla upp vattnet på flaska med den snyggt formgivna etiketten med texten ”Kranvatten” som kan beställas från Konsumentföreningen Stockholm.

Läs mer och beställ >>


Annons
Livsmedel A-ö