Mineralvatten

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska.


I de vatten som kallas naturligt mineralvatten, får inget tillsättas, utöver kolsyra. Inget får heller avlägsnas, med undantag för direkt skadliga ämnen. De vatten som inte uppfyller dessa krav kallas istället för bordsvatten, även om det sällan skrivs ut på etiketten. I dessa är det fritt fram att använda vanligt renat kranvatten, berika det med mineralämnen och tillsätta aromämnen. Varifrån vattnet kommer behöver heller inte anges. Allt som är smaksatt är alltså bordsvatten; att det i dessa produkter dessutom kan förekomma naturliga mineralämnen förändrar inte saken.

 

Se upp för/Leta efter

Ramlösa naturell – är ett naturligt mineralvatten, men däremot inte Loka naturell som innehåller tillsatser av flera mineralämnen, vilket också framgår av innehållsförteckningen. Ändå marknadsför Loka sitt vatten som naturligt hälsosamt – ”från hälsokällan i Bergslagen”. Snabbast växer dock floran av smaksatta vattenprodukter. Sällan kommer smaken från någon naturlig källa. Vanligast är istället att flaskvattentillverkaren använder sig av olika konstgjorda aromämnen.


Hemmabubbling av kranvatten har blivit inne igen. Har man en gammal Soda Stream från 70-talet på vinden, kan man damma av den, eller köpa en ny. Miljömässigt och ekonomiskt är det bättre än att transportera kranvatten någonannanstans ifrån.


Tillsatsmakarna ligger inte långt efter. Soda stream har länge haft smaktillsatser för hemmen. Procordia som tillverkar Fun light, som är känt för att bygga på tillsatser har lanserat Fun Light Sparkle för dem som vill göra bubbelvatten hemma. Det man får i flaskan är förutom vatten, färgämnen, aromer, och konstgjorda sötningsmedel


Soda stream närmar sig naturlighet genom sin linje Naturals. De innehåller ca 60 procent fruktjuice och resten vatten. Förutom naturliga aromer som sällan är så naturliga som det låter.


Tips
Skippa flaskvattnet helt. Tappa upp kranvatten i en vacker karaff och smaksätt – om du föredrar det – med några skivor citron, apelsin eller gurka.


Vill man driva med vattenhysterin häller man istället upp vattnet på flaska med den snyggt formgivna etikett med texten ”Kranvatten” som kan beställas från Konsumentföreningen Stockholm.

Läs mer och beställ >>


Annons
Livsmedel A-ö