Snacks

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020


 

Denna hylla med sina många färgglada förpackningar är en veritabel guldgruva – för tillsatsjägaren. Och alla de tillsatsstinna produkterna har mer eller mindre fantasifulla engelska namn som inte ens på originalspråket avslöjar särskilt mycket om vad som finns i den prasslande påsen. Vad sägs om Pop Delight Nacho Cheese? Innehållsförteckningen är klart avskräckande för alla vänner av naturlig mat. 26 ingredienser med bland annat modifierad stärkelse, två färgämnen och fyra smakförstärkare: mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, kalciumglutamat och jästextrakt. 
 

 

Ekologiskt
Det finns ett stort sortiment av Kravmärkta alternativ till alla dessa processade snacks: nötter, mandlar och torkad frukt från flera av de stora tillverkarna av ekologiska livsmedel.

Finns även ekologiska och kravmärkta chips och nachos. Kung Markatta har tex goda och rena rotfruktschips (potatis, rödbeta och palsternacka).


Tips
Nötter, särskilt valnötter på vintern, särkilt franska. Mandlar och hasselnötter, fikon, russin och annan torkad frukt. Men piffa gärna till det hela lite - rosta nötter i en gjutjärnspanna på hög värme utan fett först, då händer något, smakerna utvecklas.


Annons
Livsmedel A-ö