Quorn

Livsmedel, uppdaterad 5 August 2021

Quorn är ett laboratorieframställt livsmedel, som ska ersätta kött. Det framställs av mögelsvampen PTA-2684 som under produktionsprocessen växer i syresatt vatten i sterila jäsningstankar. Under denna fas tillsätts sockerarten glukos samt olika mineraler och vitaminer, som mögelsvampen "matas" med. Resultatet blir så kallat mycoprotein som nu extraheras och värmebehandlas. Därefter torkas substansen. Ett bindemedel tillsätts sedan, vanligen äggviteämnet albumin, vilket gör att sådan quorn inte lämpar sig för veganer. Numera finns dock även varianter som innehåller vegetabiliska bindemedel. Sist av allt ges quornmassan sin slutliga struktur och konsistens beroende på vilket slags kött den ska imitera, exempelvis köttfärs eller tärningar av kycklingfilé. Även korvar eller hamburgare framställs av quorn.

Se upp för
För att produkterna ska smaka bättre och bli mer aptitliga tillsätts ofta exempelvis aromämnen, färgämnen och stabiliseringsmedel. Även jästextrakt, som används som en slags smakförstärkare, används ibland för att skänka en köttliknande smak.

Leta efter
Ren quorn, som du själv smaksätter, om det är just quorn som du är inställd på.

Tips
Annars är naturen full av proteinrika livsmedel. Tofu är exempelvis en mer naturlig produkt, som även passar för den som inte vill äta animalieprodukter.

Annons
Livsmedel A-ö