Ost - färsk

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Färskost är egentligen rätt enkelt: Färskostmassa är mjölk som syrats och värmts så att vasslen skiljer ut sig. Ibland tillsätts också kalciumklorid och löpe. Massan som blir kvar kan sedan formas och smaksättas på olika sätt eller ätas naturell.

Naturell Keso är den enklaste formen av färskost. Till de ostgryn som koagulerat tillsätts bara grädde och salt. Sedan kan keson smaksättas på många sätt, men då är den inte lika naturlig längre.

Se upp för
Tumregeln om du inte vill få i dig tillsatser är som vanligt att undvika lättprodukter. Och smaksätt själv det du vill smaksätta.

Arlas Keso mini cottage cheese naturell, gör ett avsteg från det naturliga genom att innehålla både modifierad stärkelse och vasslepermeat (en sockerrik biprodukt från mejeriindustrin). Men det här gäller för övriga smaksatta kesosorter, "Vi utgår från vår naturella cottage cheese och tillsätter grönsaker och kryddor". Så skiver Arla på sin sajt och på köpet får kunden emulgeringsmedel, aromer och förtjockningsmedel i olika konstellationer.

Det gäller också annan bredbar färskost. Flera olika märken finns, men de har det gemensamt att de innehåller stabiliseringsmedel, ibland inte bara ett utan två. Några har också så lite äkta vara i smaksättningen att de behöver aromer: Creme bonjour kantarell t.ex som innehåller endast 0,5% kantarell. Cantadou och Philadelphia cream cheese har smaksatt varsin sort med en av de mest potenta smaksättarna som finns, vitlök. Ändå behövs aromer.

Leta efter
På samma hylla finns Boursin och B&P Naturens skafferi och Castellos ekologiska vitlöksost som uppenbarligen klarar sig utan aromer.

Chavroux är namnet på en fin getfärskost som är frisk och god att äta som den är och att använda i matlagning. B & P Naturens skafferi har också en färskost av getmjölk.

Tips
Att göra färskost själv är inte svårt: Värm upp mjölk, gärna gammaldags, och naturell yoghurt tills det skär sig. Sila bort vasslen (använd i bakning) och låt rinna av i tre timmar. Dela massan i två delar och smaksätt. Börja gärna på förmiddagen så att smakerna hinner sätta sig.

Annons
Livsmedel A-ö