Chilisås

Livsmedel, uppdaterad 4 oktober 2021

Här finns flera olika typer: het chilisås, tomatsås med chili, vinägerbaserad chilisås i liten flaska och söt chilisås på stor flaska. Ingen av kategorierna innehåller särskilt många tillsatser, men i de söta chilisåserna är sockerhalten förstås hög. Santa Marias sweet chili sauce innehåller endast ett förtjockningsmedel, medan Lucullus Thai Chili Sauce har tre olika förtjockningsmedel och ett konserveringsmedel.

Den heta såsen Sriracha har nått internationell popularitet som ett omhuldat tillbehör för det mesta i matväg. Huy Fong Foods har länge varit den största tillverkaren av såsen men har sedan december 2020 förbjudits att importeras till Sverige på grund av konserveringsmedlet natriumvätesulfit (E222) som enligt EU inte är tillåtet i alla typer av livsmedel. För den som vill ha ett tillsatsfritt alternativ finns Sauce shops sriracha gjord på fermenterad chili eller Three Mountains som har både en röd och en gul variant. 

Ekologisk
Kung Markatta gör en KRAV-märkt variant av sweet chili sauce och Garant säljer en chilisås i stil med Heinz milda. Företaget Skånsk chili tillverkar den enda ekologiska srirachan på marknaden med extra hetta från habanero.

Tips
Vill du göra egen söt chilisås av thailändsk typ med god hållbarhet? Finhacka 5-6 röda chilifrukter och 3-4 vitlöksklyftor. Värm försiktigt 175 gram honung i en kastrull tillsammans med hacket. Slå på 3-4 msk vitvinsvinäger och låt svalna. Häll på flaska.

Annons
Livsmedel A-ö