Majonnäs

Livsmedel, uppdaterad 3 August 2021

Majonnäs är i grunden en väldigt enkel produkt, som en lite mer omsorgsfullt gjord dressing. Ägg, olja och någon syra dvs vinäger eller citron, och kanske en gnutta senap som smaksättning är allt som behövs.

Trots enkelheten och den lilla tidsåtgången är nog de flesta av oss uppväxta med den köpta varianten på tub eller burk. Så vana att det är den fabrikstillverkade modellen som blivit normgivande för hur majonnäs ska smaka och vi reflekterar inte längre över att den inte står kyld, trots att den innehåller ägg.

De köpta varianterna finns i olika utföranden: Original, lättmajonnäs och fettfri, som i stigande grad tillverkats med tillsatser för att få den att hålla ihop och överhuvudtaget likna majonnäs. 

Originalet som hos Findus sägs komma från ett ”klassiskt recept, gjort på utvalda råvaror” innehåller exempelvis tre förtjockningsmedel, två konserveringsmedel och färgämne. Av någon outgrundlig anledning som bara Livsmedelsverket känner till, får den kallas Äkta. Det gör även Kavlis variant av majonnäs.

Men för ett par år sedan hände något revolutionerande. Påverkade av den pågående tillsatsdebatten bryter Kavli trenden och tillverkar en majonnäs som återfinns där vi egentligen borde leta efter den här typen av varor – i kyldisken och som går under benämningen färsk majonnäs. Hållbarheten är kortare liksom innehållsförteckningen. Den här majonnäsen, som också kallas Äkta, består av det som du skulle använda hemma.

Se upp för
majonnäser som inte är kylda. Innehåller konserveringsmedel och förtjocknings/stabiliseringsmedel. Lättprodukterna innehåller fler förtjockningsmedel, i Kavlis fall fyra. Findus har förgyllt sin lättmajo med äggarom. Längsta innehållsförteckningen har Findus fettfria majonnäs som saknar äggula och istället bygger på modifierad stärkelse. Språktidningen.se nämner nyordet "majonnästan" i Ordkalendern 2015 som ett begrepp för dessa typer av produkter.

Leta efter
de nya kylda majonnäserna. Kavli var först ut, sen kom Rydbergs med sin klassiska majonnäs. Hemrörd majonnäs kan också hittas i fiskaffärer och i saluhallar.

Ekologiskt
Kavli har en ekologisk okyld variant, men den klarar sig inte utan stabiliseringsmedel/förtjockningsmedel. Numera finns också Änglamarks majonnäs som görs med äggulepulver.

Annons
Livsmedel A-ö