Majonnäs

Livsmedel, uppdaterad 21 februari 2024

Majonnäs är i grunden en väldigt enkel produkt, som en lite mer omsorgsfullt gjord dressing. Ägg, olja och någon syra dvs vinäger eller citron, och kanske en gnutta senap som smaksättning är allt som behövs.

Trots enkelheten och den lilla tidsåtgången är nog de flesta av oss uppväxta med den köpta varianten på tub eller burk. Så vana att det är den fabrikstillverkade modellen som blivit normgivande för hur majonnäs ska smaka och vi reflekterar inte längre över att den inte står kyld, trots att den innehåller ägg.

De köpta varianterna finns i olika utföranden: original, lättmajonnäs och vegansk, som är det senaste tillskottet. De tillverkas i regel med en rad tillsatser, flest i lättvarianterna där tillsatsteknologerna har fått jobba hårdare för att skapa en produkt som ändå liknar majonnäs.

Findus Äkta majonnäs sägs komma från ett ”klassiskt recept med anor från 1947" innehåller exempelvis konserveringsmedel, färgämne och hela fyra olika förtjockningsmedel. Av någon outgrundlig anledning, som bara Livsmedelsverket känner till, får den kallas Äkta. Det får tydligen även Kavlis, som dock innehåller färre tillsatser.

Se upp för
majonnäser fulla av tillsatser, industriella ingredienser och aromer.

Leta efter
majonnäs som innehåller samma råvaror som om du gjorde den hemma. Just nu är det bara Änglamarks Ekologiska majonnäs på tub som lever upp till det. Sedan finns det några sorter med en enstaka tillsats. Tidigare fanns de kyld majonnäs från både Rydbergs och Kavli, som var tillsatsfri men dessa finns tyvärr inte längre. Hemrörd majonnäs kan också hittas i fiskaffärer och i saluhallar.

Ekologiskt
Det finns idag ekologisk majonnäs från Kavli och Änglamark.

Annons
Livsmedel A-ö