Sylt

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020


Fruktkött och/eller puré från bär eller frukt som kokats eller rörts med socker. Sockret både konserverar och ger smak. När bär och socker kokas frigörs pektinet i bären, gelé bildas och sylten tjocknar. Lingon innehåller naturlig bensoesyra och mycket pektin och passar därför att råröras.

 

Enligt SLV ska färdig sylt innehålla minst 35% bär- eller fruktråvara. För vissa bär, t.ex. röda och svarta vinbär, rönnbär, havtorn och kvitten gäller minst 25%. För att sylten ska få kallas ”extra” måste den ha minst 45% fruktinnehåll.


Se upp för

Burkar med lång innehållsförteckning. Även om utbudet på hyllorna har förändrats till det bättre under senare år är det fortfarande väldigt vanligt med olika tillsatser för att öka hållbarheten, som citronsyra, kaliumsorbat och natriumbensoat. Många sorter innehåller också tillsatt pektin, utöver det som finns naturligt i frukten eller bären. Det görs för att säkerställa en jämn konsistens. Äkta vara godkänner att man tillsätter pektin utvunnet ur frukt, dock inte så kallat amiderat pektin som har behandlats kemiskt.


Leta efter

Äkta sylt (Svenska Syltningssällskapet), Kung Markatta, Torfolk gård, Fredrikssons, Moheda och Tillmans.


Tips

Åter igen är det bland de mindre tillverkarna man kan hitta den bästa kvaliteten, om man inte vill göra sin egen sylt förstås. Enklast tänkbara är att ta lite frysta bär, blanda med socker och bara värma tills sockret löst sig. Gott till pannkakor och att smaksätta fil och yoghurt.


Ekologiskt

Flera av de som nämns ovan har ekologiskt sortiment.
Annons
Livsmedel A-ö