Filmjölk

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Det finns en hederlighetsstämpel över filmjölk, traditionell och enkel och själva sinnebilden för en vacker sommardag. Filmjölk är syrad mjölk precis som yoghurt, det är bara olika bakteriekulturer som används. Bakterierna i yoghurt förbrukar mer laktos, mjölksocker, och därmed blir den syrligare än filmjölken. Att tillsätta bakterier är ett beprövat sätt att förlänga hållbarheten på. Det finns också fil med tillsats olika typer av lactobaciller som sägs vara extra nyttiga för magen.


Se upp för
Det är svårt att förvanska filmjölk, vi vill nog ha den så naturlig som möjligt. Men det går: Smaksatt fil är numera vanligt i kylhyllorna men det tog betydligt längre tid än för yoghurten. Arla, som är den största producenten, säger förstås att det är svenska folket som begärt fram den. En av Arlas smaksatta fil, blåbär och hallon, innehåller mer socker än bär trots att den betecknas som lättsockrad. Till det kommer sen majsstärkelse, arom, förtjockningsmedel och citronsyra. 


Leta efter
Fil från lokala gårdsmejerier. Ett exempel är Järna mejeri som tillverkar den i särklass bästa fullfettsfilen, med perfekt balans mellan syra och sötma. Både KRAV- och Demetermärkt. Sju gårdar gör en ekologisk fil, 3% och Skånemejerier/Hjordnära gör en gammeldags fil med varierande fetthalt. 


Säsong
Det finns faktiskt säsonger för filmjölken, även om standardiseringen nästan lyckats utplåna dem. Filen blir olika tjock och olika fet olika årstider, och får också viss förändring i smaken.


Tips
Blanda till din egen smak på filmjölken. En kul utmaning för barnen att själva komma på nya smaker.

 

Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok