Jordnötssmör

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Jordnötssmör borde vara mycket enkelt – malda jordnötter med eller utan salt. Men så är det inte alltid. Det finns nämligen tillverkare som tillsätter olika former av vegetabiliskt fett och någon form av socker. Skippys klassiska amerikanska jordnötssmör innehåller bara 90 procent jordnötter, vilket är den lägsta halt som tillåts i USA, och har istället blandats ut med fullhärdad palmolja. Tidigare innehöll den dock endast 79 procent jordnötter när den såldes i Sverige.

Ännu mindre jordnötter innehåller faktiskt Icas jordnötssmör, ynka 76 procent. De resterande 24 procenten består istället av solrosolja, druvsocker och fullhärdad palmolja. 

Numera går det dock ganska lätt att hitta jordnötssmör som innehåller cirka 99 procent jordnötter och resten salt. Det finns även osaltade varianter som endast innehåller jordnötter.

Se upp för
Allt annat än jordnötter och salt.

Leta efter
I de flesta vanliga butiker går det numera att hitta jordnötssmör gjort av endast jordnötter och salt.

Ekologiskt
Många jordnötssmör är dessutom ekologiska, några exempel är Green Choice, Kung Markatta, Urtekram, Änglamark, Garant och I love eco har produkter som bara innehåller jordnötter med eller utan salt.

Tips
Köp en god sort och bred på en Finn Crisp. Jordnötssmör passar också i matlagning, speciellt i thailändsk- och indonesiskinspirerade rätter.


Annons
Livsmedel A-ö