Maräng

Livsmedel, uppdaterad 5 augusti 2021

Maränger görs traditionellt på socker och äggvita och möjligen lite citron eller ättika för att underlätta vispningen. Många maränger som man köper i butiker innehåller dock bara den ena av de två grundingredienserna. Äggvitan har nämligen ofta bytts ut mot så kallad "marängvita", dvs skummjölkspulver, två stabiliseringsmedel och därtill ett eller två surhetsreglerande medel.

Ingredienser och förpackning till flera sorter är påfallande lika, vilket sannolikt betyder att det tillverkas i samma fabrik. Både Icas, Coops och Favorits innehåller samma ingredienser.

Se upp för
Icas, Coops, Favorits och Va' gotts maränger, i alla fall om du söker en maräng gjord på äggvita. De innehåller förutom socker: skummjölkspulver, karboximetylcellulosa (E466), guarkärnmjöl (E412), citronsyra (E330) och natriumkarbonater (E500). Se också upp för maränger som har smaksatts med konstgjord vaniljarom (vanillin).

Leta efter
maränger som är gjorda på äggvita. Exempelvis Matric Marängdroppar, Garant Marängtoppar, Biscuiterie Les Saule Meringues och Fiore mio Dessert meringue. Alla dessa innehåller dock vaniljarom, sannolikt konstgjord sådan, eftersom det oftast inte framgår av ingrediensförteckningen.

Ekologiskt

Biscuiterie Les Saule gör även ekologiska maränger. De innehåller till skillnad från deras vanliga rörsocker och riktig vanilj istället för arom.

Tips
För den som vill inte vill äta ägg eller mjölk går det faktiskt att göra maräng av kikärtsspad också. Pressa i lite citron och vispa med strösocker.


Annons
Livsmedel A-ö