Anka

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Fågel är så mycket mer än kyckling! Ankan har inte riktigt hamnat på svenskarnas middagsbord än, även om den är mycket vanlig i exempelvis Frankrike. Anklever har många hört talas om, men kanske inte ätit. Fransk anklever är förknippad med tvångsmatning av ankorna för att levern ska bli ljus och fet. I Sverige och i flera andra EU-länder är tvångsmatningen förbjuden.

Den kommersiella ankuppfödningen i Sverige har minskat kraftigt, och sedan Bangs upphörde med ankslakt år 2008, slaktas bara drygt 1 000 ankor om året, att jämföra med stadigt ökande kycklingproduktionen, över 70 miljoner slaktkycklingar per år. En anka får leva 50–56 dagar innan den slaktas.

Leta efter
Ankbröst är kanske det enklaste att hantera. Franska sådana finns ibland färska till helgen i välsorterade butiker eller i saluhallen. Ibland går det att hitta i frysdisken. I frysen kan man också hitta konfiterade anklår som alltså bara ska hettas upp innan servering. Finns också som konserv och i vakuumförpackning. Svensk anka kan vara svårare att hitta eftersom producenterna är få.

Tips
Glöm inte att prova att laga helstekt anka! Ungefär som att steka kyckling. Ger en del mat men fråga i disken om portionsberäkningen.

Ankägg ger häftiga omeletter!

Säsong
Med hjälp av reglering av ljuset kan ankorna värpa ägg året om.

Annons
Livsmedel A-ö