Fläskkött

Livsmedel, uppdaterad 12 augusti 2021

Det är något traditionellt och hederligt med fläskkött, åtminstone för dem som accepterar att äta det. Stekt fläsk med löksås, kokt skinka, ärtsoppa med fläsk och fläsklägg med rotmos.

Men hur är det egentligen med hederligheten, när stekfläsket innehåller tillsatser och tappar mängder av vatten i pannan? När skinkbitar tumlats runt, blandats ut med vatten och pressats ihop igen med tillsatser som ska hålla ihop det hela.

Grisarna är, näst kycklingarna, förmodligen de djur som lever under sämst förhållanden. Det är trångt och det är stressigt, vilket avspeglar sig i köttets kvalité. Och återigen, precis som med kyckling, tänk inte bara på hur varor kan vara för dyra, fundera också på hur de kan vara så billiga. Hur har grisen haft det vars i köttsaft badande filé säljs för ett kilopris som knappast kan täcka kostnaderna för ett hyggligt liv.

I butikerna finns ett rätt stort utbud av ekologiskt färskt fläskkött, eller i alla fall fläskkotletter, fläskfärs och karré. Övriga bitar är fortfarande oekologiska och oftast rimmade.

Se upp för

Billigt och blekt, oekologiskt, avmagrat och vattnigt kött. Det blir svårt att få det gott, även om du är duktig hemmakock.

Leta efter

Ekologiskt kött, har funnits centralpackat i de flesta, inte alltför små butiker, även om utbudet inte varit så varierat. Man kan även prova att köpa hem kött från gårdar med långsamväxande grisar som går ute året runt. Det känns inte bara bra för samvetet, det är en smakupplevelse som kan röra en till tårar. Efter det är det svårt att äta industrigris. Beställ direkt från en gård som Gröna gårdar >>, Domta >> eller Roslagskött >>. Man kan även köpa kött från REKO-ringar.

Tips

Prova något annat än mager fläskkotlett och filé. Det är i fettet mycket av smaken sitter. Går du till en saluhall (för det är nästan omöjligt att hitta sådana delar i vanlig butik) fråga efter en hel bit färskt sidfläsk. Skär rutmönster i svålen, grilla i ugn och ät ugnsstekta rotfrukter och en sallad med äpplen och rostade hasselnötter till.

Säsong

Julen är väl den stora högtiden för fläskälskare även om köttet går att få året om. Gör din egen julkorv så skänker det en alldeles särskild tillsatsfri julefrid.

Sökresultat för Fläskkött

Annons
Livsmedel A-ö