Te

Livsmedel, uppdaterad 5 augusti 2021

Det luktar allt kraftigare av mer eller mindre konstgjorda aromämnen när man idag passerar butikernas tehyllor. Enligt producenten Kobbs finns det inget land där man dricker så stor andel smaksatt te som i Sverige. Äkta te, som bara består av teplantans blad, blir det tydligen inte tillräckligt stor avans på. Och genom smaksättningen kan tillverkaren försöka dölja att teet i sig är smaklöst och av sämre kvalitet. 

Se upp för
Unileverägda Lipton, som kör hårt med konstgjorda smaktillsatser. I deras teer påträffas den smakgivande frukten - den som gett produkten dess namn - ofta långt bak i innehållsförteckningen. Smaken kommer i första hand från de tillsatta aromämnena. Till och med gamla klassiker som Earl Grey innehåller vanligtvis aromämne; varken Coops, Liptons eller Twinings Earl Grey har fått den karakteristiska bergamottsmaken av oljan från denna citrusfrukt. Det har däremot teet från ekologiska Kung Markatta.

Leta efter
en välsorterad tebutik. Där upptäcker man snabbt att kvalitetsskillnaderna är enorma, ungefär som när det gäller vin. Även de dyraste teerna är faktiskt överkomliga för de flesta, i alla fall om man räknar om hektopriset till vad det blir per kopp. Många tesorter blir dessutom bättre av flera bryggningar, somliga är som allra bäst när man använder bladen för femte gången.

Tips
Lämna de smaksatta teernas fejkade värld och börja istället botanisera i den rika floran av klassiska svarta, gröna, vita och oolongteer. Drick dem varma, kalla, som törstsläckare eller som måltidsdryck. Och inte minst använda dem som krydda i matlagningen. Te har egenskaper som påminner om buljong och kan användas just som sådan i soppor och grytor eller som krydda i marinader och dressingar. Läs gärna Petter Bjerkes lärorika och vackra bok Te - från sencha till lapsang.

Exempel på Ä-märkta teprodukter:


Annons
Livsmedel A-ö