Juice - apelsin

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

För att apelsinjuice ska vara så god och nyttig som möjligt ska den drickas direkt efter pressningen. Men tyvärr händer idag mycket på vägen mellan presseriet och konsumenten. Den mesta av juicen koncentreras och pastöriseras direkt efter pressningen för att kunna fraktas längre och lättare. När man tar bort vattnet försvinner dock även en hel del av smaken, varför även aromämnen utvinns under koncentreringen och återförs när juicen blandas ut i samband med paketeringen.

Även juice som framställs som mer färsk än andra sorter kan har pressats för upp till ett år sedan. Den pressas då direkt efter apelsinskörden i de länder där odlingen sker, men den kan sedan pastöriseras upprepade gånger under hantering och transport och kan i slutändan vara upp till ett år gammal innan den når konsumenten. Jätteföretaget Tropicana kallade tidigare sin juice som var tillverkad på detta sätt för färskpressad, men skriver numera "100% pure pressed fruit".

Se upp för
juice från koncentrat. Det liknar mycket lite det man får i glaset då man pressar själv. Om tillverkaren antyder att juicen skulle vara färskpressad, behöver det inte betyda att själva juicen är färsk, utan endast att frukten var det när den pressades.

Leta efter
juicer som är så nyligen pressade och så lite behandlade som möjligt. Juice som inte är tillverkade av koncentrat har blivit lättare att få tag på, men opastöriserad apelsinjuice är fortfarande svårt att finna. Loviseberg Råsaft i Tumba gör dock en helt opastöriserad juice, vilket samtidigt innebär att den är synnerligen färsk. Brämhults och Ica Selections juicer är också bra alternativ till hemmapressad juice. Dessa pressas kort före leverans till butikerna, men pastöriseras lätt för att få lite längre hållbarhet i flaskan. Gemensamt för dessa juicer är att de varierar i smak efter säsong och tillgång på frukt, till skillnad från större tillverkare som pressar längre i förväg som blandar sina juicer så att de uppnår samma smak hela året om.

Säsong
Bästa säsongen för apelsiner är vintern, då smakar den färskpressade juicen också godast.

Ekologiskt
De flesta ekologiska varianterna är framställda från koncentrat, men det finns några undantag, bland annat Saltå kvarns och Ica I love eco Nypressad. Brämhults säljer även en ekologisk juice, men endast under apelsinskörden.

Annons
Livsmedel A-ö