För bara ett par år sedan var den mesta äppeljuicen brun och genomskinlig med en mycket begränsad äppelsmak. Den grumliga ofiltrerade varianten, som oftast är mer smakrik och lik smaken av äpple, har dock blivit vanligare.
Juice får en produkt i princip bara heta om inget tillsatts. Undantaget är juice framställd från koncentrat, vilket ofta är det som säljs på tetrapack. I dessa får man dels återföra det vatten som man tog bort när den koncentrerades, men även de aromämnen som samtidigt utvunnits.
Äppelmust får till skillnad från äppeljuice inte vara framställd från koncentrat. Ofta är äppeljuice såväl som äppelmust pastöriserad, vilket tar bort en del smak men förlänger hållbarheten.
Se upp för
äppeldrycker som undviker ordet juice och istället slingrar sig med ord som t ex ”dryck” – i så fall är det något lurt och innehållet är inte ren juice.
Leta efter
ofiltrerad must som inte kommer från koncentrat. Numera finns det en uppsjö med lokala musterier vars produkter man kan köpa i många butiker. Det är också vanligt med must som bara kommer från en sorts äpplen. Även större varumärken har numera ofiltrerade juicer som inte är gjorda från koncentrat.
Ekologiskt
Must finns bland annat från JuicOrganic, Englamust, Värmdö musteri och Kivik Årets skörd. Ekologisk juice från koncentrat finns från flera stora märken.
Tips
När det är höst och äpplen finns i överflöd i trädgårdar och parker, leta då upp närmaste musteri och musta din egen juice. Där får du ofta råd om hur du kan göra med hållbarheten. En del av musten kanske du rentav låter jäsa till cider.
Bild: Mustning på Rosenhill, Ekerö. Lasta direkt i äppelpressen, 10 minuter senare är jäshinken för cider full.