Läskedryck

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Oftast består läsk av kolsyrat vatten, socker och färgämnen och konstgjorda aromer och ofta också emulgerings- och stabiliseringsmedel.

 

Se upp för

ord som tex ”smultronsmak” och andra smaker som naturligtvis inte varit i närheten av den äkta varan. Läs som vanligt innehållet, då vissa är värre än andra. Light/diet läsk är om möjligt ännu värre då även sockret måste ersättas av konstgjorda substitut som t ex aspartam, acesulfam K och cyklamat.

 

Leta efter

de med kort innehållsförteckning och hög juicehalt. När det gäller cola så finns exempelvis Cola Classic från danska Naturfrisk gjort på kolsyrat vatten, rörsocker, kolaextrakt, malt och citronsyra.

 

Ekologiskt

Kung Markatta har två, ingefärsdricka och grapedricka som båda är Ä-märkta. Kiviks Lemonad finns i flera smaker med juicehalter som ligger mellan 10-15 procent, vilket inte är tillräckligt för att klara sig utan aromämne. Nygårda har två ekologiska läskedrycker, päron- respektive hallonsoda men båda innehåller aromer och citronsyra.

 

Tips

Köp koncentrerad juice och späd med kolsyrat vatten. Använd gärna äppeljuice så blir läsken ciderinspirerad. På detta sätt får man en läsk som inte innehåller några tillsatser och inget tillsatt socker. Mycket uppskattat av barnen.

Annons
Livsmedel A-ö