Läskedryck

Livsmedel, uppdaterad 9 August 2023

Oftast består läsk av kolsyrat vatten, socker och färgämnen och konstgjorda aromer och ofta också emulgerings- och stabiliseringsmedel.

Se upp för
ord som tex ”smultronsmak” och andra smaker som naturligtvis inte varit i närheten av den äkta varan. Läs som vanligt innehållet, då vissa är värre än andra. Light/diet läsk är om möjligt ännu värre då även sockret måste ersättas av konstgjorda substitut som t ex aspartam, acesulfam K och cyklamat. Se även upp för energidrycker! De marknadsförs ofta som en hälsosam energiboost medan de i själva verket inte är något annat än koffeinspetsad läsk.

Leta efter
de med kort innehållsförteckning och hög juicehalt. När det gäller tillsatsfri läsk finns dryckesföretaget Törst med sin Ä-märkta Real-serie med smaker som cola, hallon och fläder som verkligen gör skäl för namnet.  

Ekologiskt
Kung Markatta har två, ingefärsdricka och grapedricka som båda är Ä-märkta. Kiviks Lemonad finns i flera smaker med juicehalter som ligger mellan 10-15 procent, vilket inte är tillräckligt för att klara sig utan aromämne. Nygårda har två ekologiska läskedrycker, päron- respektive hallonsoda men båda innehåller aromer och citronsyra.

Tips
Köp koncentrerad juice och späd med kolsyrat vatten (på flaska eller om du kolsyrar själv med soda stream). Använd gärna äppeljuice så blir läsken ciderinspirerad. På detta sätt får man en läsk som inte innehåller några tillsatser och inget tillsatt socker. Mycket uppskattat av barnen.

Se våra filmer här:

Alternativ till svensk äppelläsk (s.k. cider) >>
(musik: Frank Follows)

Apelsin-alternativ till Fanta >>
(musik: Frank Follows)


Annons
Livsmedel A-ö