Välling

Livsmedel, uppdaterad 5 augusti 2021

Gammal fattigmanskost gjord på mjöl och kokt mjölk eller vatten, möjligen förstärkt med en klick smör. Traditionen är så djupt rotad att den förälder som inte ger sin lille välling alltid får frågan: Hur gör man då? I Sverige är vi ganska duktiga på att ge barnen bröstmjölk, men oansvarig är den förälder som inte tar vägen via vällingen innan barnen får gå över till riktig mat! 

Få småbarnsföräldrar kokar ihop egen välling. Om den dessutom är tänkt att ersätta amning, så är det dessutom viktigt att den får tillräckligt högt näringsvärde.Istället är det den industritillverkade, framställd av drygt 20 olika ingredienser, som dominerar. Om man inte kan tänka sig att avstå vällingtiden med sina barn, finns tyvärr få alternativ till denna. 

Se upp för
Nestlé och Semper, som dominerar marknaden. De är stora tillverkare, men möjligen går det att påverka dem att förkorta ingredienslistan. Den tillverkare som blir först med den kortaste listan kommer nog att kunna plocka marknadsandelar. Vänd i alla fall på förpackningen innan du köper den, och titta efter mono-/diglycerider, maltodextrin och annat.

Leta efter
den färska vällingen från Otto, som är gjord på mjölk och havre och levereras som kylvara i tetrapack.

Ekologiskt
Vällingsorter med ekologiska ingredienser finns, även om de är få. Innehållslistan är dock ofta lika lång som för konventionell välling. Tyska Hipp satsar på helt igenom ekologiska produkter.

Tips
Prova att våga hoppa över vällingstadiet. Föräldrar i så gott som alla andra länder klarar det utan att barnen får näringsbrist och slutar att växa. Amma länge om du kan och introducera riktig mat, blandad med bröstmjölk, i försiktig takt. Förbered dig för omgivningens kritiska frågor och synpunkter. Stärk dig med argument från sajten Amningshjälpen där det finns ett tänkvärt avsnitt om den svenska vällingkulturen.  

Annons
Livsmedel A-ö