Saft

Livsmedel, uppdaterad 3 August 2021

Före juli 2003 fanns så kallade varustandarder som exempelvis föreskrev hur mycket frukt- eller bärjuice saften måste bestå av för att få kallas saft. Dessa regler är nu borta, det räcker med att tillverkaren anger hur stor, eller snarare hur liten, mängden är. Halten av frukt och bär kan alltså vara hur låg som helst. Och många saftproducenter trixar dessutom med produktnamn och illustrationer för att vilseleda kunden. Bobs blandsaft Svart vinbär innehåller bara 2 procents svartvinbärsjuice, så varför detta produktnamn?

Se upp för
Riktigt otäck i sin kemiska sammansättning är Fun Light, som ägs av norska Orkla. Den räknas inte som saft – trots att den står på safthyllan – och får därför innehålla färgämnen.

Leta efter
tex Torfolks, Ekoland Disap, Änglamark, (Brunneby (obs läs innehållet då några är mer tveksamma) och Tillmans.

Ekologiskt
Coops Änglamark, Icas I love eco, Björnekulla, sörmländska Finesserna, värmländska Torfolk Gård, västgötska Joarsbo och Tillmans i Dalarna. Att saften är ekologisk är dock ingen allmän kvalitetsgaranti, så man måste även läsa innehållsförteckningen.

Tips
Som vanligt är det de mindre tillverkarna som står för kvaliteten. Leta bland deras produkter. Dessutom är det ju ganska lätt att göra sin egen saft, och väljer man försommarens fläderblom, sommarens bär eller senhöstens slånbär behöver man ju inte ha egna odlingar.Annons
Livsmedel A-ö