Ost - dessert

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Ostar sida vid sida i en sval källare. En vacker syn, källarlagringen målar ostarna i sköna färger, från guldockra till smaragdgrönt. Här härskar tiden. Tiden lockar fram smaken och den speciella karaktären för varje ost. Innanför ytterhöljet finns resultatet av ostmakarens hemlighet.

Ostar sida vid sida i livsmedelshallen. Färgglada plastburkar, inplastad ost utan doft eller andra kännetecken än de långa innehållsförteckningarna som ska hjälpa dig som kund att välja. Här finns det exempelvis bredbar chèvre, som egentligen inte innehåller någon egentlig getost, utan 1,6 procents tillsats av chèvrepulver.

Ordet dessertost brukar användas om alla de ostar som inte läggs som hårdost på frukostmackan. Dessertost är en märklig benämning, eftersom ostarna också kan ätas i lunchsallad eller användas i matlagningen. Gränsdragningen mellan hårdost och dessertost kan ibland vara luddig

För den som inte tillverkar egen ost är ostmakeri nära ett trolleri. Med tre enkla ingredienser – mjölk, syrningsbakterier och löpe – kan man åstadkomma så många olika varianter, både till smak och till utseende.

Se upp för
chèvreost med ytterst lite chèvre och en hel del annat av märket Crème Bonjour. Det är inte den enda smaksatta bredbara osten med lång ingrediensförteckning. På samma hylla finns exempelvis Cantadou, med arom i grönpepparosten. Den typ av smaksatta färskost som kallas cream cheese är späckad med onödiga ingredienser och kan i värsta fall innehåller både citrusfibrer, stabiliseringsmedel och aromer.

Leta efter
ost som görs på opastöriserad mjölk. Smaken blir ojämförlig. Leta efter ost från små mejerier/ysterier, det börjar dyka upp fler och fler som vågar sig på det svåra hantverket. Jürss mejeri i Sörmland, Strömmens gårdsmejeri i Ångermanland och Raftsjöhöjdens gårdsmejeri i Jämtland är några exempel som man om man har tur kan hitta i saluhallar eller ostbutiker.

Nu börjar flera välsorterade livsmedelsaffärer ta in ostar av fin kvalité, till och med opastöriserade från Frankrike, Spanien, Italien och Schweiz. De har också vågat sig på att ta in ostar från mindre ysterier. Getfärskost från franska Chavroux börjar bli allt vanligare i livsmedelsbutikerna. Vill man ha smaksatt färskost finns Boursin.

Ekologiskt
Det finns ett allt större utbud av ekologiska dessertostar i livsmedelsbutikerna. Blå kornblomst från danska Thise mejeri och Danablu grädd från Bornholm är två exempel. Både italiensk och fransk blåmögelost säljs av Wernerssons ost. Ett exempel på smaksatt ekologisk färskost är B&P Naturens skafferi vitlök.

Tips
Ost behöver inte bara ätas på kex. Prova blåmögelost till krossad och smörad potatis.

Annons
Livsmedel A-ö