Olivolja

Livsmedel, uppdaterad 6 March 2020

Olivolja är ett av de livsmedel som de fuskas mest med i världen. Det fuskas både med ursprunget på oljan, kvalitetsmärkning och själva oljan i sig. Billig olivolja från exempelvis Tunisien kan märkas om som italiensk. I andra fall är det inte ens är olivolja i flaskan utan grönfärgad olja av annan typ.

Det vanligaste fusket sker kanske ändå med de internationella kvalitetsmärkningarna. Den allra finaste oljan, som ska ha en viss kemisk sammansättning och en förstklassig smak, får kallas för "extra jungfruolja" (eng. "extra virgin" it. extra vergine"). Idag bär dock så gott som alla olivoljor som finns i butikerna denna märkning, även de billigaste. Samtidigt visar oberoende tester, som till exempel detta, att en stor del av oljorna i själva verket är av lägre klass.

Se upp för
Alltför billig olja och olja där ursprunget inte tydligt framgår. Ju fler parter som är inblandade i produktionen av oliverna och oljan, desto större är risken för att någon fuskat eller att kontrollerna brister. Om det till exempel bara står "från EU" eller "ursprung EU" så kan det vara ett tecken på att den som säljer oljan inte har så bra koll på innehållet.

Leta efter
Eftersom man bevisligen inte kan lita på märkningen av olivoljor, så är det svårt att säga vad man ska leta efter. Men här är några tips för hur du minskar chansen att bli lurad.

Om du är på jakt efter en smakrik olja av hög kvalitet, leta efter en olja med ett tydligare ursprung, gärna från ett mindre märke. Säkrast är att köpa oljan i en butik där du får möjlighet att smaka på den, för att på så vis kontrollera kvaliteten. Olivolja har ofta ett bäst före-datum två år efter pressningen och den vinner inte på lagring. Därför är en så nypressad olja som möjligt att föredra. Leta också efter oljor i flaskor av mörkt glas eller i plåtburk, eftersom oljans smak och doft försämras snabbare om den utsätts för ljus.

Är du istället ute efter en lite enklare och mildare olja, som exempelvis ska hettas upp, så kan du även leta bland de lite billigare varianterna. Då är du förmodligen ändå inte ute efter extra jungfruolja.

Ekologiskt
Det finns idag ganska gott om ekologiska olivoljor.

Tips
Det finns många bra oljor från andra länder än Italien.


Annons
Livsmedel A-ö