Blomkål

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Blomkål består som sin släkting broccolin av hårt slutna samlingar blomknoppar som inte får utvecklas. Blomkålen har gott om mineraler och vitaminer, inte minst vitamin C. Har odlats i Europa sedan 1500-talet, men växer faktiskt i vild form så långt upp som i södra Storbritannien.

Se upp för
blomkål som inte är knaprig om den ska ätas rå. Hoppa över de huvuden som känns mjuka eller har svarta fläckar redan i affären. Som fryst blir blomkålen bara trist och vattnig.

Leta efter
buketter med gräddvit färg, bladen ska vara friskt gröna. Det finns också violetta och gröna former.

Säsong
Juni till oktober, kanske rentav november. Kommer oftast från Italien eller Spanien, men odlas också i Sverige. Ekologisk brukar inte vara svåra att hitta.

Tips
Riktigt färsk blomkål är underbart knaprig och god att äta rå. Små huvuden kan kokas hela, försiktigt, och ätas med en dressing gjord på god olivolja, finhackade sardeller, pressad citron och rivet citronskal och hackad persilja. Den kan även rivas och kokas lätt som ett bra alternativ till ris. Blomkålsbuketter som mjuknat i kylskåpet är oftast felförvarade, men går utmärkt att använda till puré.

Annons
Livsmedel A-ö