E 951 - Aspartam (sötningsmedel)

E-nummer, uppdaterad 14 september 2023

FUNKTION 
Sötningsmedel.


FRAMSTÄLLNING  
Syntetiskt framställt av aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Är ca 200 gånger sötare än vanligt socker. Icke energigivande.

 
ANVÄNDNINGSOMRÅDE  
Används i t.ex. läsk, saft, energidryck och andra söta drycker, tuggummi, lightyoghurt och -kvarg samt proteinbars och -shakes.

 
KÄNDA HÄLSORISKER  
Omdiskuterat ämne som undersökts i decennier. Vissa studier, på såväl djur som människa, har visat på en ökad cancerrisk. Studierna har dock ifrågasatts av livsmedelsindustrin och vissa livsmedelsmyndigheter, som bland annat pekar på andra studier som inte visar på någon ökad risk. Strömmen av studier har dock fortsatt. Den senaste i raden är en stor fransk observationsstudie som publicerades 2022 och som visade att ett stort intag av aspartam och acesulfam-K förknippades med en något ökad risk att drabbas av cancer. Samma år kom även en studie som visar att apartam, stevia, suckralos och sackarin kan förändra tarmfloran hos människor, vilket inte innebär någon direkt risk i sig, men som forskarna menar behöver utredas vidare. I juli 2023 kom IARC, WHO:s internationella byrå för cancerforskning, fram till att ämnet skulle klassificeras som "eventuellt cancerframkallande". WHO:s expertgrupp för livsmedelstillsatser, JECFA, står dock fast vid sin tidigare bedömning att ämnet är säkert i de halter som det konsumeras.

Annons
E-nummer A-Ö